Thursday, June 14, 2012

Jamaa el-Fanaa bezoeken

Zodra u auto huren service heeft in Marokko, moet u zeker naar Jamaa el-Fanaa gaan in Marrakech. Dit is een van de drukste marktpleinen in Afrika en misschien wel van de wereld. Jamaa is een woord dat meestal gebruikt wordt in combinatie met Masjid, wat een moskee waar mensen samenkomen betekent (Jamaa = toevoegen). Fanaa betekent een geestelijke verlossing door de dood en het samenvoegen met God. Deze markt is meer dan duizend jaar oud en hoewel er geen nabijgelegen moskee is, beschrijft de spirituele naam dit drukke gebied in de medina (oude wijk) van Marrakech nog steeds.

U zult zich voelen alsof u in een echte Duizend-en-één-nacht binnenloopt. De markt is een caleidoscoop van kleuren en een moderne symfonie van vreemde geluiden. De Jamaa el-Fanaa is omgeven door licht roodbruine gebouwen. Dit is de reden waarom Marrakech ook wel de Okerstad wordt genoemd.

Overdag ziet u slangenbezweerders en kunt u hun klarinet horen, die als trompetten de cobra’s bespelen zodat ze dansen terwijl ze comfortabel opgerold liggen in hun mandjes. Dames met Henna kunnen u een Oosterse tatoeage geven. Men biedt u water aan uit leren zakken die er uitzien als golftassen. Het water wordt aangeboden in messing kopjes. De markt heeft veel stands van sinaasappelsap verkopers.

Als de avond daalt raakt Jamaa el-Fanaa vol met verhalenvertellers die in het Berbers en Arabisch vertellen. Er zijn jonge dansers die de traditionele Chleuh dansen. Deze markt is een vierentwintig-uursspektakel van beweging, kleur, geluid en bezienswaardigheden. Het is om deze reden dat UNESCO deze markt heeft aangewezen als een 'Meesterwerk van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid”. Deze titel beschermt de Jamaa el-Fanaa van commercialisering en wrijving als gevolg van economische motieven.

Mensen komen van over de hele wereld om over de Jamaa el-Fanaa te struinen. De markt leidt naar romantische soeks vol met exotische kleding en traditionele producten. Meer dan vijftig jaar geleden maakte Alfred Hitchcock de markt beroemd door hem op te nemen in een van zijn suspense films. De markt heeft nog steeds dezelfde drukte die werd geportretteerd in de filmische klassieker.

's Nachts wordt de Jamaa el-Fanaa een drukke plek om lekker te eten. U kunt genieten van vers vlees, groente-en visbereidingen in de open lucht. Dit is een ervaring die u niet mag missen. Als u een theeliefhebber bent is dit uw kans om thee te proeven die is aangelengd met kaneel of ginseng. De thee wordt verkocht door verkopers met theekarren waar het erg druk wordt ‘s nachts.

Uw auto huren in Marokko en ontdek vele andere interessante plaatsen, maar Jamaa el-Fanaa is echt een verrijkende ervaring. Deze oude markt brengt u naar een sociale omgeving die hier al honderden jaren bestaat.

No comments:

Post a Comment